Pasat per La Vall de la Gallinera

La història
Per què La Casella?
El nom de La Casella té una bonica història amb una gran càrrega emocional. Ens parla de l'arrelament a un lloc concret, d'una història familiar i de la lluita per crear un vincle amb la terra on voler pertànyer.

La Casella va ser un antic hostal que regentaven els meus avis i els meus oncles avis. Durant la Guerra Civil van haver de tancar-lo i traslladar-se a viure al nucli urbà d'Alpatró. Allí van construir les seues cases amb materials reciclats de l'hostal, quedant aquest pràcticament en ruïnes. D'ací que a Vicent i Joaquim, avi i oncle avi de Javier, se'ls coneguera amb el malnom de Els Cases Noves.
Als anys 40-50, van refer l'hostal, que va passar a ser una envasadora de cireres, i va començar un nou projecte per a la família de La Casella: la comercialització de cireres.
Els agricultors recol·lectaven les cireres i les portaven a diferents punts d'envasament, llocs on es centralitzava l'oferta. Un d'ells era l'antic hostal, La Casella. Allí s'envasaven les cireres en caixes de vímet de 20 kg, com es pot apreciar en la fotografia, i les cobrien d'herba a mode de conservació per a posteriorment tapar-les. Després, s'apilaven en els camions dels comerciants, cobrant els costos d'envasament i càrrega de cada partida de cireres.

Hui en dia, l'hostal segueix en peu i en bon estat, encara que ha deixat de tindre ús. La parcel·la continua arrelada a la família, i cada any la primavera la vesteix de blanc per, uns mesos després, canviar la seua tonalitat a rojos intensos, els rojos de les cireres de la Vall de Gallinera.
Galería





